lördag 11 februari 2012

Biohörnan i vårt vardagsrum

När vi flyttade in i vårt hus för drygt ett år sedan ville vi göra i ordning en mysig biohörna i en del av vardagsrummet. Vi tänkte att det var smartast att göra detta direkt, innan vi hade packat upp alla möbler och saker. I ett par veckor jobbade vi med det och strax innan jul 2010 stod den mysiga biohörnan färdig.

Biohörnan som den ser ut idag.
Vi ville ha en biohörna med lantlig touch. Därför valde vi träspont som fondvägg och taksektion. Bakom fondväggen och under taksektionen drog vi alla kablar för ljud, bild och ljus. De fick därmed både en praktisk och visuell funktion.


Först skruvade vi upp reglar med ett avstånd på 60 cm. Det är standardmått för reglar och på så sätt kunde vi skruva fast våra reglar i de befintliga reglarna i vägg och tak. Redan under husbygget var vi här och mätte och tog kort för att kunna veta hur reglar och el var placerat.


Efter att alla kablar var dragna i rör och slang satte vi upp träsponten. Innan vi satte upp sponten hade vi vitlaserat dess kanter.  Det är svårare att komma åt i springorna när den sitter uppe samt att lasyren inte täcker tillräckligt bra.


Vi mätte ut avstånd för belysningen och förborrade hål innan vi satte upp panelen i taket. På bilden ovan har vi laserat all panel två gånger. Man ser även var belysningen ska sitta.


Belysningen vi valde var downlight av LED-modell. Det är både energisnålt och brandsäkert. LED-belysningen har en brinntid på ca 50.000 timmar och en effekt på 3w per downlight. Vi satte sex downlights i takrampen och kopplade in en dimmer. Det är dock inte alla LED-belysningar man kan koppla till en dimmer så det är viktigt att kolla upp först.


Eftersom vi inte ville ha kablar liggande på golvet eller i kabelkanaler valde vi att dra alla kablar i rör och slang. Till högtalarkablarna köpte vi wallplates och banankontakter som ger ett mer städat intryck.Färdigt resultat. Mediabänken består av 3 stycken köksskåp från IKEA. Eftersom elektroniken blir väldigt varm så öppnade vi upp hål för att få in kallare luft och satte in en fläkt för att få ut den varma luften.


Det är svårt att få en projektor att inte synas då den ska placeras på ett visst avstånd från duken. Vi valde att ha den i ett takfäste men det går utmärkt att ha den på t.ex en hylla på väggen.


Bakom mediabänken byggde vi en ram av listverk som döljer alla kablar och ligger tätt mot väggen. I skåpen satte vi LED-lister som ger ett blått sken.


Speciellt nu under vinterhalvåret njuter vi mycket av vår biohörna. När mörkret har fallit kryper vi ofta upp i soffan och myser framför en bra film.

Om du vill läsa mer om bygget av hemmabion klicka här.

2 kommentarer:

  1. Så fint ni har det! :) Gillade Dvd förvaringen. Hoppas dagen vart bra, en stor ♥-Kram till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade det! Kram tillbaka!

      Radera