onsdag 22 februari 2012

Mateus - vårt favorit porslin

Ett porslin som vi gillar och som vi har en del av är av märket Mateus. Det finns en mängd olika tallrikar, skålar, fat, karaffer m.m. att välja på i deras kollektion. Och alltsammans finns i flera olika färger. Vi har främst porslin i färgen grå, men även i purpur, rosa, turkost och gult.

Även om vi redan har en hel del av Mateus porslin hittar vi hela tiden nya tallrikar, uppläggningsfat och liknande som vi vill ha. Här kommer exempel på sådant vi redan har och vad vi använder de till.

Bra med Mateusporslinet är att det fungerar utmärkt att diska i maskin.Vi har stora mattallrikar i grått, assietter i samma färg, djupa tallrikar i purpur och ett stort vackert uppläggningsfat med fjärilar också i grått. Ibland använder vi dessa tallrikar till vardags, men oftast blir det till fest som vi tar fram dem. De stora mattallrikarna får inte plats i diskmaskinen så det är lite av bekvämlighetsskäl som vi inte använder de så ofta till vardags. Dessutom har vi ett annat vardagsporslin från Rörstrand som vi oftast använder.


Här kommer det vackra stora fatet i grått igen. Fjärilarna sätter verkligen en fin prägel på porslinet och de går att hitta på flera andra av Mateus produkter.


De rosa faten är de vi skaffade oss senast. Eller rättare sagt; vi fick dem i julklapp. De går att använda som uppläggningsfat till det mesta; potatis, sås, grönsaker eller godis. Mateus har denna karaktäristiska vågform på flera av sina produkter. Jätte fint, tycker vi!

Den gula skålen är den äldsta i samlingen och används inte så ofta. Men ibland har vi den att till exempel servera vispad grädde ur.

Den turkosa skålen används en hel del eftersom den har en så fin färg. Fungerar att servera det mesta ur!
Vi gillar den turkosa färgen som ni ser. Det är inte bara mat eller snacks vi serverar ur dessa skålar och uppläggningsfat. En av dem får fungera som prydnadsskål hemma hos oss. I den har vi lagt snäckor som vi plockade för flera år sedan på en semesterresa.

Kul att ett porslin kan fungera både som matredskap och prydnader. Gå gärna in och titta på Mateus sajt. Där finns det massor med vackert!


För inte så länge sedan när vi hade fikagäster serverade vi en vit chokladkaka med vispad grädde och färska bär till. Då kom de rosa skålarna väl till pass!

2 kommentarer:

  1. Vilket härligt porslin, det har jag inte sett förut. Jag älskar verkligen fjärilar, fatet var ju fantastiskt fint! Önskar dig en härlig helg! Kram Petra

    SvaraRadera
  2. Fatet med fjärilarna är en favorit här också.

    Trevlig helg på dig med, Petra! Kram

    SvaraRadera