tisdag 7 februari 2012

Egentillverkad lampa som mysbelysning i trappen - Mysig belysning #2

Vår lampa i trappen.
Vi fortsätter på temat mysbelysning och vill här visa hur man kan belysa en trapp eller liknande plats i hemmet på ett mysigt sätt. Idag blev vi klara med en vägglampa som nu hänger i vår trapp.

Vi har länge varit på jakt efter en lampa att ha i vår trapp då det är ganska mörkt just där. Vi har letat efter något annorlunda som samtidigt döljer det vägguttag vi har i trappen. Det har varit svårt att hitta och vi bestämde oss därför för att bygga en själva.

Först var vi inne på att bygga tavellister och belysa dessa. Men bestämde oss sedan för att göra något helt annat.


Av en rundstav, en skiva och lister som vi inte längre hade användning för skapade vi vår nya lampa. Vi började med att limma ihop listerna till en träram på en skiva. Vi valde att låta skivan vara större än ramen för att det ska bli tydligare skuggspel runt lampan.

Rundstavarna kapades lika långa och ca 45 grader i ena ändan.Efter det målade vi delarna vita. Vi gjorde tre strykningar för att färgen skulle täcka helt. Färgburken hade vi kvar sedan tidigare målning. Eftersom den hade stått i uteförrådet nu under vintern hade den fryst. Den gick dock att tina, men konsistensen blev kornig. Vi valde att provmåla på en spillbit och det visade sig att resultatet blev mycket bra med sin korniga struktur. Så vi använde den färgen till lampan. Nu i efterhand ser vi det bara som positivt att färgen hade fryst då resultatet blev bättre än förväntat!

Det tog ett tag för oss att bestämma oss för vilket motiv lampan skulle ha. Vi ville att den skulle se ut som kombinationen av en tavla och en lampa. Efter att vi letat bland foton och andra bilder bestämde vi oss för en abstrakt bild av en björkskog. Vi skrev ut den och beskar den i samma storlek som träskivan.

Från en överbliven tavelram tog vi den hårda plast som brukar vara över tavelmotivet. Plastskivan skars till runt träskivan och sedan borrades hål i skivorna för rundstavarna och för lampsladden. Ett tips där är att använda en borrkarta för att inte borren ska dansa iväg och hålet ska bli jämnt och fint.


Motivet limmades fast på skivan och rundstavarna skruvades fast från insidan. På så sätt hålls även plastskivan på plats.


Nu har vi en funktionell och unik belysning i vår trapp. Vad mycket man kan göra av några träbitar, en glödlampa och lite fantasi!

6 kommentarer:

 1. Det var LJUST en LJUS idé :)
  Fint!!

  SvaraRadera
 2. Vilka idéer ni har, så fint det blir!! Ha en fin kväll, Kram Tilda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Ha en fin kväll du med! Kram

   Radera
 3. Snyggt!! Vilken bra idé!

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tycker vi också att det var! Kram

   Radera