lördag 28 april 2012

Plantering av kryddor


Idag när solen har skinit så underbart har vi varit ute i trädgården och planterat vidare i vår odlingshörna. Vi har köpt en hel del fröer och idag blev det plantering av kryddfröerna. I ett av odlingslandet finns nu fröer för timjan, dill, persilja och gräslök.


Vi är inte så erfarna när det kommer till plantering och växtskötsel. Så om ni har tips och råd att ge oss är de varmt välkomna! Vi har hört att det är smart att plantera kryddfröer i små plastkrukor innan man sätter dem i jorden. Detta för att de annars lätt sprider sig och växer in i varandra. Vi testade att göra så idag.


Det blev ett gäng med plastkrukor fyllda med jord och små fröer på toppen. Dessa fröer skulle bara sås med 0,5-1 centimeters djup i jorden så vi lade fröerna direkt på jorden i krukan och sedan när vi planterade krukorna i odlingslådan täckte vi över med ett tunt lager jord.


För att hålla reda på vad vi har odlat har vi tillverkat små skyltar med kryddornas namn på. Dessa görs enkelt med en lödkolv på en träpinne.


Som ni ser på skyltarna så har vi planerat att så en hel del fröer i år! Förutom citronmeliss och oregano, som vi inte har handlat, är planen att så samtliga av växterna ni ser ovan i vår odlingshörna.


Vissa fröer måste man förkultivera, det vill säga så inomhus innan man planterar ut dem. Detta gäller för till exempel basilika. Härom dagen försådde vi basilikafröer i vårt lilla växthus inne.


Det här lilla växthuset hittade vi på IKEA och det står nu på hyllan i vardagsrummet. Varje dag ger vi krukorna sprut från vattensprutan. Basilikan är lite känslig och behöver ständigt vara i fuktig jord för att kunna överleva. Om basilikan tar sig och växer upp till små stjälkar med blad ska vi plantera om dem utomhus istället.

Det ska verkligen bli spännande att se om det blir något av allt det här!

1 kommentar:

 1. Jisses vad duktigt..ser fint ut :)
  å missa nu inte..

  B
  L
  O
  G
  G
  P
  A
  R
  T
  Y
  T

  fortsätter.
  redan 85 fina bloggar med.
  VÄLKOMMEN :)
  Håkan

  SvaraRadera