söndag 11 mars 2012

Våra kanelbullar

Igår bakade vi kanelbullar. Älskar doften av nybakade kanelbullar som sprider sig i huset. Vi gör nog våra bullar ganska traditionella, men de blir inte desto mindre goda för det. Smeten som är i bullarna blandar vi ihop innan vi breder den på den utkavlade bulldegen. På så vis får alla bullar lika mycket av smör, socker, kanel och kardemumma. Här är vårt recept på kanelbullar.

Våra kanelbullar
40-50 stycken

Deg:
50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
200 gram smör
1 dl socker
1 msk kanel
1 tsk kardemumma

Pensling:
1 ägg

Garnering:
pärlsocker

Smält smöret och tillsätt mjölken så att blandningen blir 37 grader varm. Smula ner jästen i en bunke och häll ner lite av smörblandningen. Rör om tills jästen har löst sig. Blanda sedan i resten av smörmjölken och de övriga ingredienserna. Spara lite av mjölet till utbakningen. Knåda degen tills den är jämn och fin.

Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter. Medan degen jäser kan du blanda samman ingredienserna till fyllningen. Enklast är om smöret är rumstempererat när du gör det.

När degen har jäst klart; ta ut den på mjölat bakbord och knåda. Dela upp den i fyra delar. Kavla ut en del i taget till en jämn platta, som är några millimeter tjock. Bred över fyllningen med en kniv. Rulla ihop och skär ut 10-12 bitar av rullen. Lägg varje bit i en bullform på en plåt. Gör likadant med resterande tre degbitar.

Lägg handdukar över plåtarna och låt bullarna jäsa i ytterligare 40-60 minuter. Pensla dem sedan med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.

Grädda bullarna i 250 graders värme i ugnen i 5-10 minuter. Bullarna igår blev klara på 5 minuter.

Alltid lika gott med nybakade kanelbullar!
Så gör vi våra kanelbullar. Hur brukar du göra dina kanelbullar? Eller är du en sådan som hellre bakar vaniljbullar eller någon annan variant av bulle?

6 kommentarer:

  1. Åh vad gott med kanelbullar! Jag är svag för kardemumma så här blir det mer kardemummabullar ;)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kardemummabullar låter ju inte heller helt fel. Kram

      Radera
  2. Så gott det ser ut!! Kanelbullar är det absolut bästa jag vet när det är dags för fika =) Tyvärr bakar jag alldeles för sällan.. Bra tips att röra ihop fyllningen så att den blir jämnt fördelad, det ska jag prova nästa gång.
    Må så gott! Kram Petra

    SvaraRadera
    Svar
    1. En fikafavorit här hemma också!
      Det tar ju en stund att baka bullar så jag förstår om det inte blir av så ofta. Men desto godare när man väl gör det!
      Kram

      Radera
  3. Mmm vad gott det ser ut! Älskade kanelbullar, det & ett glas kall mjölk tackar man inte nej till :) Jag brukar oxå blanda fyllningen innan jag brer ut..
    Kram & fin fortsättning på veckan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mums med kall mjölk till!
      Ha en fin (och förhoppningsvis solig) vecka du med! Kram

      Radera