Våra kanelbullar
40-50 stycken
Deg:
50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
200 gram smör
1 dl socker
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
Pensling:
1 ägg
Garnering:
pärlsocker
Smält smöret och tillsätt mjölken så att blandningen blir 37 grader varm. Smula ner jästen i en bunke och häll ner lite av smörblandningen. Rör om tills jästen har löst sig. Blanda sedan i resten av smörmjölken och de övriga ingredienserna. Spara lite av mjölet till utbakningen. Knåda degen tills den är jämn och fin.
Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter. Medan degen jäser kan du blanda samman ingredienserna till fyllningen. Enklast är om smöret är rumstempererat när du gör det.
När degen har jäst klart; ta ut den på mjölat bakbord och knåda. Dela upp den i fyra delar. Kavla ut en del i taget till en jämn platta, som är några millimeter tjock. Bred över fyllningen med en kniv. Rulla ihop och skär ut 10-12 bitar av rullen. Lägg varje bit i en bullform på en plåt. Gör likadant med resterande tre degbitar.
Lägg handdukar över plåtarna och låt bullarna jäsa i ytterligare 40-60 minuter. Pensla dem sedan med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
Grädda bullarna i 250 graders värme i ugnen i 5-10 minuter. Bullarna igår blev klara på 5 minuter.
Alltid lika gott med nybakade kanelbullar! |
Åh vad gott med kanelbullar! Jag är svag för kardemumma så här blir det mer kardemummabullar ;)
SvaraRaderaKram
Kardemummabullar låter ju inte heller helt fel. Kram
RaderaSå gott det ser ut!! Kanelbullar är det absolut bästa jag vet när det är dags för fika =) Tyvärr bakar jag alldeles för sällan.. Bra tips att röra ihop fyllningen så att den blir jämnt fördelad, det ska jag prova nästa gång.
SvaraRaderaMå så gott! Kram Petra
En fikafavorit här hemma också!
RaderaDet tar ju en stund att baka bullar så jag förstår om det inte blir av så ofta. Men desto godare när man väl gör det!
Kram
Mmm vad gott det ser ut! Älskade kanelbullar, det & ett glas kall mjölk tackar man inte nej till :) Jag brukar oxå blanda fyllningen innan jag brer ut..
SvaraRaderaKram & fin fortsättning på veckan
Mums med kall mjölk till!
RaderaHa en fin (och förhoppningsvis solig) vecka du med! Kram