söndag 1 juli 2012

Nybyggd förvaringslåda

I ett tidigare inlägg nämnde vi den förvaringslåda som vi har intill trädäcket och paviljongen. Den kom till ganska nyligen (blev klar för två veckor sedan) och är hemmabyggd av oss.


Bakom trädäcket syns förvaringslådan, som inte är någon liten pjäs. Den har flera funktioner; dels fungerar den som förvaring för dynor, leksaker och annat som behöver skyddas från regn och dels går den att sitta på. Dessutom förhöjer den vår vita husvägg, som tidigare har sett ganska tom ut. Vi har även prytt den med stenar, ljusstakar och en blomma för att den ska ge ett hemtrevligt intryck. Som om inte det var nog har den ytterligare en funktion; det går att spela musik och lyssna på radio med den då den förhöjda delen innehåller en stereo (Ipod-docka).


Själva konstruktionen är uppreglad. Det låga partiet är tänkt som förvaringsdel och i det höga kommer all el och stereoanläggingen lite senare installeras.

Anledningen till att vi valde att göra den så stor är för att vi vill kunna få plats med att förvara mycket. Bara våra soffdynor tar upp väldigt mycket plats. Dessutom tycker vi det är praktiskt att ha en stor avställningsyta och sittplats vid behov. Och när vi ändå hade det utrymmet vid vår husvägg var det lika bra att bygga förvaringslådan stor.


Det hade inte gått att bygga själva lådan på någon annan plats då den i färdigt skick väger väldigt mycket. Därför byggde vi lådan på plats. Innan vi spikade fast panelen satte vi dit en markduk för att hålla borta insekter och väta till viss del samt för att skydda soffkuddarna från slitage. Vi grundmålade brädorna innan vi spikade fast dem och efter det gjorde vi två strykningar med fasadfärg när de satt på plats.


Den del av förvaringslådan som skulle innehålla el och stereo byggde vi däremot på en annan plats. Grannarna trodde nog att vi höll på att bygga en lekstuga för det såg det ut som. Men när vi sedan förflyttade den till den andra delen av förvaringslådan såg man att den smälte in bra i den konstruktionen.


Här ser man stereodelen inifrån. Den övre hyllan är tänkt till en av högtalarna. Den nedre hyllan är en rörlig arm som stereon senare ska stå på.


Förvaringslådan i färdigt skick. Här ser man hur bra de två delarna passar ihop. Vi valde att göra dem på samma sätt; med vitmålad panel och överdelen i trall. De två mittersta takdelarna är gjorda som lyftbara lock. Där kan man enkelt komma åt och lägga ned det vi vill förvara.


Här är locken öppna. Med hjälp av stänger i aluminium håller de sig öppna medan vi kan ta ut eller lägga in kuddarna. På insidan av taket sitter takpapp hela vägen för att skydda från väta.

Under och runt förvaringslådan lade vi singel. Vi ramade in det hela med större stenar. Av överbliven trall gjorde vi en gång med träplattor. Vi skruvade fast trallen i reglar som vi grävde ner i gruset. Blev en snygg övergång mellan förvaringslådan och trädäcket!


Innanför den lilla dörren finns det bl.a. el till belysning och stereon. Till stereon byggde vi en mycket snygg låda. Den kommer vi skriva om i ett annat inlägg inom kort. Håll utkik!

4 kommentarer:

 1. OMG vad ni är smart!!
  Det är ett nöje att kika in här. Så fint! :)
  kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar det vi gör! Kram på dej!

   Radera
 2. Hej, fantastiskt bra ide, precis vad jag behöver.
  Ett par frågor om hur klarade lådan klarar vintern, eftersom jag bor ganska långt norrut.
  Det platta locket, samlade det mycket snö?
  Är det ett mellanrum mellan lådan och väggen, slipper snö dit?
  När snön smälte blev det mycket fukt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tomas

   Vi trodde att lådan skulle hålla helt tätt från fukt, men efter vintern märkte vi att den inte hade hållit helt tätt. Verkar som att den inte var helt tät. Men det var ingen störra fara. Vi har inget mellanrum mellan väggen och lådan.

   Lycka till!

   Radera