lördag 30 juni 2012

Frodigt i odlingarna

De senaste veckorna har våra plantor i odlingshörnan verkligen satt fart. För några månader sedan var det bara fröer av allt och nu har vi kunnat skörda sallad, bladspenat och dill. Rödbetorna, morötterna, sockerärtorna, persiljan, timjan och gräslök verkar vi dock behöva vänta lite mer på.

En kruka med sallad
Igår plockade vi av lite av salladen. Om man förvarar den i en kökshandduk i kylen håller den sig där i 3-4 dagar.

Sockerärtor och bladspenat

Sockerärtorna har verkligen skjutit i höjden så igår stöttade vi upp den med pinnar. Än så länge ser man inga tecken på att ärtor är på gång, men förhoppningsvis kommer de snart. Sockerärtor i en sallad är bland det godaste som finns!

Smultron och jordgubbar
Äntligen börjar det komma några röda bär på våra jordgubbs- och smultronplantor! Vi har inte smakat på något ännu, men det börjar bli dags att göra det!

Rödbetor och morötter innan gallring...
... och efter.
När vi sådde fröerna till våra rödbetor och morötter satte vi dem ganska tätt. Det ser man tydligt nu när de har börjat komma upp. Så igår gallrade vi bland plantorna och satte dem lite glesare genom att plantera dem i fler rader. När vi drog upp plantorna såg vi att det var små, små rödbetor och morötter på gång!

Kryddhörnan
Den enda krydda vi har kunnat skörda ännu är dill. Igår plockade vi in lite av den och frös in. Persiljan, gräslöken och timjan tar lite längre tid på sig.

Spenat, sallad och dill på tork.
Bland det godaste som finns är att äta av sina egenodlade grönsaker! Igår plockade vi in av salladen, bladspenaten och dillen. Spenat och dill fungerar att frysa in så de kan vi njuta av även längre fram.

En hörna i odlingshörnan.
Vi har inte bara kryddor, grönsaker och rotfrukter i odlingshörnan. Vår klematis vid tallen har tagit sig bra och blommar nu med vackra lila blommor. Vi har även lite experiment i några krukor i form av lavendel och humle. Förhoppningsvis kommer de växa sig större. Krukan med gräslök har vi fått av en släkting. Den är nog det enda vi inte har odlat själva.

Lavendel på G?
Av de lavendelfröer vi sådde för ett par månader sig har riktigt många kommit upp. Dessa har vi omplanterat i dessa krukor.

Kul när det händer något med fröerna vi har sått! Här kan du läsa tidigare inlägg om vår odlingshörna:
Förberedelser för vår odlingshörna
Fortsatt arbete med odlingshörnan
Plantering av jordgubbar och smultron
Plantering av kryddor
Framsteg i odlingshörnan

2 kommentarer:

 1. Oj vad det växer och gror! Dina sockerärtor är betydligt större än mina, ja det övriga också för den delen :)
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt när det växer så!
   Hoppas att du har haft en fin helg! Kram

   Radera