tisdag 18 september 2012

Vår häck av bukettspirea

Färdigplanterad häck
Sommaren gick verkligen snabbt och nu är hösten här. Vi har hunnit med att göra mycket i trädgården under sommaren. Bland annat planterade vi en häck av bukettspirea på tomtkanten som vetter ut mot gatan.

Det tog ett tag innan vi bestämde oss för att ha just bukettspirea som häckplanta. Vi kollade runt och jämförde sorter. Visste att vi ville ha en blommig variant av häck och ville inte att den skulle bli alltför hög utan snarare buskig i sin form. Ganska snart insåg vi att en spireavariant var ett bra val.


Innan vi köpte plantorna grävde vi ett dike samt placerade ut stenar för att rama in häcken och göra det fint vid sidan av den stenläggning vi redan hade.


Det var riktigt tungt att släpa stenarna till den plats de skulle vara på. Och det tog ganska lång tid innan vi hade fått dit alla stenar då vi ville att de skulle passa bra ihop med varandra.


När så stenarna äntligen var på plats lade vi en markduk inkilad under dem och började gräva diket. Vi grävde ett dike som var ungefär 40 centimeter djupt och brett, och drygt tio meter långt.


Det tog några timmar att gräva diket. Vi lade uppsprättade sopsäckar på gräsmattan intill och lade jorden som vi hade grävt upp på dem. Då var det enklare att sedan köra bort överbliven jord i skottkärran.


Intill diket gjorde vi i ordning med stenar och fyllde upp med jord i tomrummen. Där var tanken att vi skulle plantera marktäckande växter och några andra plantor som trivs i stenpartier.

I bakgrunden ser man att vi nu har lagt markduken över diket. Vi skar sedan ett jack i markduken där vi planterade häckplantorna.


Nästan alla plantor på plats. Vi planterade med ett avstånd på 35 centimeter mellan varje planta. Innan vi stoppade dem i jorden lät vi dem stå i en hink med vatten för att de skulle vara genomdränkta av vatten vid planteringen.


När vi hade planterat alla plantor fyllde vi på med täckbark för att inte markduken skulle synas. Borta till vänster ser man nu att vi har planterat växterna i stenpartiet.


Häck, stenar och plantor på plats! Känns skönt att ha en häck ut mot gatan. Den ger ett fint och välkomnande intryck, den ramar in trädgården och på sikt kommer den även fungera lite som insynsskydd.

Bukettspirean blommar med vita klasar ut med grenarna i maj och juni. Det ser vi fram emot!


De två sista bilderna är tagna ungefär en månad efter att vi planterade alltsammans. Man ser att flera av växterna i stenpartiet redan har tagit sig bra!

Nu väntar snart häckplanteringsprojekt nummer två. På ena långsidan av tomten har vi redan grävt ett dike på 40 meter. Om ett par veckor får vi 120 plantor barrotade oxelplantor hemleverade. Då ska vi plantera dem där. Kommer nog ta en stund...

4 kommentarer:

 1. Vad fint det blir! Men phu vilket jobb ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det jobbigt. Särskilt att släpa stenarna. Men det var det värt! :-)

   Radera
 2. Oj, vilket jobb ni har gjort! Och tänk så fint det blir med den blommande spirean... Ni inspirerar verkligen med allt fint ni gör!
  Ha en härlig helg!
  Kram Petra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tycker det!
   Ha en fin helg! Kram

   Radera