lördag 28 april 2012

Plantering av kryddor


Idag när solen har skinit så underbart har vi varit ute i trädgården och planterat vidare i vår odlingshörna. Vi har köpt en hel del fröer och idag blev det plantering av kryddfröerna. I ett av odlingslandet finns nu fröer för timjan, dill, persilja och gräslök.


Vi är inte så erfarna när det kommer till plantering och växtskötsel. Så om ni har tips och råd att ge oss är de varmt välkomna! Vi har hört att det är smart att plantera kryddfröer i små plastkrukor innan man sätter dem i jorden. Detta för att de annars lätt sprider sig och växer in i varandra. Vi testade att göra så idag.


Det blev ett gäng med plastkrukor fyllda med jord och små fröer på toppen. Dessa fröer skulle bara sås med 0,5-1 centimeters djup i jorden så vi lade fröerna direkt på jorden i krukan och sedan när vi planterade krukorna i odlingslådan täckte vi över med ett tunt lager jord.


För att hålla reda på vad vi har odlat har vi tillverkat små skyltar med kryddornas namn på. Dessa görs enkelt med en lödkolv på en träpinne.


Som ni ser på skyltarna så har vi planerat att så en hel del fröer i år! Förutom citronmeliss och oregano, som vi inte har handlat, är planen att så samtliga av växterna ni ser ovan i vår odlingshörna.


Vissa fröer måste man förkultivera, det vill säga så inomhus innan man planterar ut dem. Detta gäller för till exempel basilika. Härom dagen försådde vi basilikafröer i vårt lilla växthus inne.


Det här lilla växthuset hittade vi på IKEA och det står nu på hyllan i vardagsrummet. Varje dag ger vi krukorna sprut från vattensprutan. Basilikan är lite känslig och behöver ständigt vara i fuktig jord för att kunna överleva. Om basilikan tar sig och växer upp till små stjälkar med blad ska vi plantera om dem utomhus istället.

Det ska verkligen bli spännande att se om det blir något av allt det här!

fredag 27 april 2012

Jordgubbar och smultron


Vi har börjat att plantera så smått i odlingshörnan. Häromdagen fyllde vi upp den minsta odlingslådan med jord och satte plantor i den. Den lådan tillhör vår son. Eftersom han bara är fem månader gammal än så länge har hans föräldrar fått bestämma vad han ska ha i sin odling.


Det blev ett gäng med jordgubbsplantor och smultronplantor i hans odling. Den lilla träskylten snickrade vi ihop av några brädstumpar och lödde texten med en lödkolv.


Nu gäller det att vattna och vänta så hoppas vi på många fina, röda bär! De övriga tre odlingslådorna står fortfarande och väntar på att få frön och/eller plantor satta i sig. Kanske blir det gjort redan nu till helgen?!!


Intill trädet har vi också planterat blåblommig klematis. Vi hittade en sten som passade bra att ha framför växten med lite mossa på.

torsdag 26 april 2012

Tapetsering av fondvägg i hallen

Nytapetserad fondvägg i hallen.
Idag har det varit mulet och regnigt ute så vi har spenderat nästan hela dagen inomhus. Vi har båda varit lediga från jobb och passat på att tapetsera en vägg i hallen med en fondtapet. Väggarna i vår hall är vitmålade och vi tyckte att det skulle vara fint att få in lite liv på väggen där vi har vår hatthylla.

Resultatet blev en randig fondvägg  i vitt, silver och guld. Vi hade kvar en del av den tapetrulle vi använde när vi klädde in vårt vitrinskåp invändigt med tapet. Den kom väl till pass nu!

Hallen helt i vitt innan tapeten kom upp.
Vi städade bort hatt- och skohylla innan vi satte igång. Väggen bakom var jämn och fin sånär som på två spackelfläckar som vi slipade bort innan vi började med tapetseringen.

Tre våder behövdes för att täcka väggen. Vi penslade på tapetklistret på en våd i taget, lade den dubbelt att torka in i några minuter och satte sedan upp den. När man tapetserar är det bra att vara två när det kommer till momentet att få upp tapetvåden på väggen.

Smart borste för att få tapeten jämn och utan luftfickor.
För att bli av med alla luftfickor och få tapeten jämn och fin använde vi en mjuk borste och en handduk. Vi skar bort tapet längs med den vita luckan efter att vi hade satt upp tapeten. Då var det enkelt att se exakt vart vi skulle skära.
Vår hatthylle-vägg som den ser ut nu.
Vi gillar resultatet! Det blev lite mer liv i vår vägg och ändå tog inte tapeten över för mycket. Denna randiga tapet passar även bra in i vårt hem i övrigt. Kul att en gammal, överbliven tapetrulle kan komma till sådan nytta!

tisdag 24 april 2012

Fortsatt arbete med odlingshörnan


Vi har kommit en bit på vägen med vår odlingshörna nu. Än har vi inte börjat plantera, men snart så. Det är nu bara lite jobb kvar innan vi kan göra det.


Vi började med att rama in odlingshörnan med träreglar. För att undvika ogräs är det smart att ha en markduk under planteringarna så en sådan lade vi dit och kilade fast under reglarna.


Vi fäste armeringsjärn i marken och i ramen för att alltsammans ska hållas på plats.


Sedan vårt hus byggdes har vi kvar en del av det virke huset är byggt av. De använde vi nu när vi snickrade ihop odlingslådorna. Smart att inte behöva åka och handla nytt virke! Odlingslådorna är en enkel konstruktion där vi har skruvat ihop fyra plankor med varandra till en fyrkantig låda. Vi behandlade dem sedan med brun träolja.


Fyra odlingslådor gjorde vi, som vi kommer plantera lite olika fröer i. Resterande plats i odlingshörnan fyllde vi upp med singel. Vi har påbörjat det i alla fall. Det krävs väldigt mycket singel för att fylla upp hela platsen och det är ett ganska tungt arbete. Men snart är vi klara med det! Bilden är från i lördags. I bakgrunden ser man vår badtunna som vi badade i senare på kvällen.


En planta har vi satt i odlingshörnan än så länge och det är en krusbärsbuske. Blev fint att rama in den med marksten, tyckte vi!

söndag 15 april 2012

Förberedelser för vår odlingshörna

I ett hörn av vår trädgård ska vi ha en odlingshörna där vi har tänkt odla bland annat kryddor och grönsaker. För några dagar sedan började vi förbereda inför detta.


Vi började med att plana ut underlaget på den plats där vi har tänkt ha odlingshörnan. Det tog en stund och var ett ganska svettigt arbete. Vi använde oss av en lastpall som vi tyngde ner med en säck jord och drog runt på plätten. Efter några varv med den och en hel del krattande var platsen för våra kommande odlingar relativt plan.


Än så länge har vi bara gjort en odlingslåda, men planen är att vi ska göra åtminstone två till. På bilden ovan ser man hur vi har ritat upp var vi kommer placera dem. Lådorna ska vara i lite olika storlekar och sättas med lite mellanrum så att man enkelt kan gå mellan dem. På odlingsplatsen har vi även tänkt plantera ett körsbärsträd samt ha några krukor med plantor i.


Odlingslådan var väldigt enkel att göra. Vi satte ihop fyra brädor med skruv och reglar i hörnen. Sedan behandlade vi den med brun träolja.

I denna första låda har vi tänkt plantera kryddor som dill, persilja, basilika och timjan. I de andra lådorna kommer vi ha rödbetor, morötter, sallad, potatis och mycket annat. Det ska verkligen bli spännande att se om och hur vi kommer att lyckas!

Fortsättning följer på vår odlingshörna.

fredag 6 april 2012

Handmålade ägg


Vi brukar inte pynta så mycket till påsk. Det har vi inte gjort i år heller. I juletid pyntar vi desto mer, men påsken känns lite för kort för att vilja dra fram en massa pynt. Det lilla vi har gjort är att vi har tagit fram våra handmålade ägg och pyntat några av växterna här hemma med dem. Lite lagom mycket påskpynt, helt enkelt!


Alla dessa ägg, förutom det röda, har målats av frun i huset för mer än tio år sedan. Varje påsk sedan dess brukar de åka fram. Antingen hänger vi dem i kvistar, som står i en vas. Eller så lägger vi dem någonstans där det passar.

Kul ändå att något som man har haft så länge kan komma till glädje år efter år. Än så länge är vår lille son på fyra månader för liten för att måla egna ägg. Men om några år har vi säkerligen handmålade ägg i mängder här hemma!


Vi vill passa på att önska er alla EN RIKTIGT GLAD PÅSK! Hoppas ni får det mysigt med era nära och kära i helgen!

torsdag 5 april 2012

Ett lock till badtunnan

Vår badtunna med hemmasnickrat lock.
Till vår Skärgårdstunna har vi byggt ett lock för att skydda den från smuts, barr och löv som lätt samlar sig i badtunnan annars. Locket är en ganska enkel konstruktion av brädor, som vi först satte ihop och sedan sågade till en cirkelformad rundel med en cirkelsåg.

Just där kaminen är går det naturligtvis inte att ha ett lock så locket blev inte en full cirkel. På den delen fäste vi istället en presenning i locket, som med hjälp av klämmor fastsatta under tunnan hålls på plats.

Locket kanske inte ser ut att vara det proffsigaste i sitt slag, men det duger bra åt oss. Och nu behöver vi inte rengöra tunnan varje gång inför ett bad. Locket håller så pass tätt att det inte ska kunna komma in något smuts eller skräp.



Igår behandlade vi också tunnan med en brunfärgad olja. Ni ser säkert skillnaden i bilden ovan. Efter behandlingen har tunnan och locket samma färg. Snyggt och enhetligt.


Nu hoppas vi på fint väder i påsk så vi kan bada lite i vår kära tunna!

söndag 1 april 2012

Trädgårdsarbete


Idag har vi spenderat halva dagen i trädgården. Vi har lagt ut mer täckbark i vår sluttning med planteringar. Mycket av den täckbark vi lade dit i somras har försvunnit under vintern så det behövdes läggas på nytt.

Nu är det inte långt kvar tills vårlökarna i sluttningen har slagit ut.


I vår sluttning har vi också lagt en del sten för att blanda upp med de växter vi har planterat.


Idag lade vi också ut marksten på gräsmattan för att få till en naturlig promenadväg till friggeboden och altanen på baksidan. Som ni ser har vår gräsmatta inte växt upp helt ännu. Vi sådde gräsfrön förra våren och det är än så länge  bara fläckvis vi har fått en fin gräsmatta.

Skönt med lediga dagar när man har tid att pyssla och påta ute i trädgården. Fastän vädret inte har varit det roligaste idag har vi i alla fall njutit av detta.