onsdag 29 februari 2012

Härliga vårtecken

Solen har skinit nästan hela dagen och i solväggen har vi haft över 15 grader varmt idag. En promenad i solen nu på eftermiddagen piggade upp! Underbart att se hur snön smälter bort och allt det gröna börjar komma fram.

I höstas planterade vi lökar i vår slänt och de har börjat komma upp så smått nu. Kanske att det är svårt att se på fotona? Men där i allt det bruna sticker det faktiskt upp några gröna strån. Vilka härliga vårtecken! Så nu har vi vårlökar på gång både inne och ute.

tisdag 28 februari 2012

Vårlökar ger vårkänslor


Nu när dagarna blir ljusare och ljusare och solen visar sig alltmer kommer också vårkänslorna. För att få ännu mer vårkänslor köpte vi idag vårlökar och satte i en glasvas. Snart kommer små söta, lila krokusar upp ur lökarna!


söndag 26 februari 2012

Emaljskyltar

Underbar sol på promenaden!

Vi kom just tillbaka från en härlig promenad ute i solen. Det känns verkligen som vår i luften nu! Solen har lyst varm hela dagen och snön smälter mer och mer. Visserligen blåste det ganska kallt idag så man var tvungen att klä på sig en del, men att känna de där varma solstrålarna i ansiktet är verkligen underbart!

Det är alltid lika kul att kolla in andra hus ute på promenaderna för att se hur de har det. Vi älskar emaljskyltar och funderar på att köpa en med vår gatuadress på. Det verkar inte vara så många hus som har det. I alla fall inte här där vi bor.

Vår enda emaljskylt

Än så länge äger vi bara en emaljskylt. Den sitter intill vår ytterdörr och har ett litet skämtsamt budskap. Den skylt som vi nu skulle vilja köpa ska sitta högre upp på huset, väl synligt från vägen, för att det ska vara tydligt vilket husnummer och gatunamn vi bor på.

Bild från Skyltreklam.se

Den skylt vi tänker oss ska se ut ungefär som skylten ovan. Det är så snyggt med den blåa bakgrunden, den vita texten och det typsnittet på bokstäverna! Nu gäller det bara att hitta en sådan till en rimlig peng.

Gillar ni emaljskyltar? Är det någon av er som kan rekommendera vart vi skulle kunna köpa vår?

lördag 25 februari 2012

Vit kladdkaka med Toblerone och grapefrukt på Grapefruktens Dag

Idag är det Grapefruktens Dag och det firar vi med att baka en vit kladdkaka med Toblerone och grapefrukt som vi kommer njuta av ikväll. Kakan gick snabbt att baka och nu står den i köket och bara väntar på att bli uppäten.

Även fast vi inte har provsmakat kakan ännu bjuder vi här på receptet för vi är övertygande om att den är god. Tillbehöret grapefrukt kommer säkert lyfta kakans smaker när den bidrar med sin sötsyrliga smak.

Hoppas att ni gillar receptet!

Vit kladdkaka med Toblerone och grapefrukt 
ca 6 portioner

2 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk juice av pressad Florida grapefrukt
100 g vit Toblerone
100 g smör

Tillbehör:
1 grapefrukt
Turkisk yoghurt och lite vaniljsocker eller vispad grädde
Flytande honung

Smidigt att baka med vår Kitchen Aid
Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda ner mjöl och vaniljsocker och tillsätt grapefruktjuice. Smält den vita tobleronen och smöret över vattenbad. Häll ner chokladblandningen i smeten och rör den jämn och fin med hjälp av en slickepott.

Använd en springform till kakan, kläm fast ett bakplåtspapper och smöra kanterna av formen. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 30 min.

Servera kladdkakan med klyftor av grapefrukt turkisk och yoghurt smaksatt med lite vaniljsocker alternativt vispad grädde. Om du vill få extra sötma kan du ringla flytande honung över kakbiten.

Tips: låt kladdkakan stå i kylen över natten, så blir den ännu godare!

Serveringsförslag
I receptet kan man alltså välja mellan att servera kakan med turkisk yoghurt, vaniljsocker och flytande honung eller vispad grädde. I båda fallen ska självklart grapefruktsklyftorna vara med. Det är ju trots allt Grapefruktens Dag! Vi kommer välja att servera kakan med grädde och grapefrukt.

När vi bakar använder vi vår Kitchen Aid. Den är både en praktisk hushållsmaskin och en snygg inredningsdetalj i köket. Den gräddvita färgen passar bra i vårt lantliga kök.

Ha en fin lördag kväll!

onsdag 22 februari 2012

Mateus - vårt favorit porslin

Ett porslin som vi gillar och som vi har en del av är av märket Mateus. Det finns en mängd olika tallrikar, skålar, fat, karaffer m.m. att välja på i deras kollektion. Och alltsammans finns i flera olika färger. Vi har främst porslin i färgen grå, men även i purpur, rosa, turkost och gult.

Även om vi redan har en hel del av Mateus porslin hittar vi hela tiden nya tallrikar, uppläggningsfat och liknande som vi vill ha. Här kommer exempel på sådant vi redan har och vad vi använder de till.

Bra med Mateusporslinet är att det fungerar utmärkt att diska i maskin.



Vi har stora mattallrikar i grått, assietter i samma färg, djupa tallrikar i purpur och ett stort vackert uppläggningsfat med fjärilar också i grått. Ibland använder vi dessa tallrikar till vardags, men oftast blir det till fest som vi tar fram dem. De stora mattallrikarna får inte plats i diskmaskinen så det är lite av bekvämlighetsskäl som vi inte använder de så ofta till vardags. Dessutom har vi ett annat vardagsporslin från Rörstrand som vi oftast använder.


Här kommer det vackra stora fatet i grått igen. Fjärilarna sätter verkligen en fin prägel på porslinet och de går att hitta på flera andra av Mateus produkter.


De rosa faten är de vi skaffade oss senast. Eller rättare sagt; vi fick dem i julklapp. De går att använda som uppläggningsfat till det mesta; potatis, sås, grönsaker eller godis. Mateus har denna karaktäristiska vågform på flera av sina produkter. Jätte fint, tycker vi!

Den gula skålen är den äldsta i samlingen och används inte så ofta. Men ibland har vi den att till exempel servera vispad grädde ur.

Den turkosa skålen används en hel del eftersom den har en så fin färg. Fungerar att servera det mesta ur!




Vi gillar den turkosa färgen som ni ser. Det är inte bara mat eller snacks vi serverar ur dessa skålar och uppläggningsfat. En av dem får fungera som prydnadsskål hemma hos oss. I den har vi lagt snäckor som vi plockade för flera år sedan på en semesterresa.

Kul att ett porslin kan fungera både som matredskap och prydnader. Gå gärna in och titta på Mateus sajt. Där finns det massor med vackert!


För inte så länge sedan när vi hade fikagäster serverade vi en vit chokladkaka med vispad grädde och färska bär till. Då kom de rosa skålarna väl till pass!

onsdag 15 februari 2012

Egensnickrat soffbord


I vårt vardagsrum har vi ett soffbord som vi har snickrat själva. Det är en väldigt enkel konstruktion, som de flesta klarar av att bygga. Det behöver inte alltid vara det mest komplicerade som är det finaste.  Det som är fint med detta soffbord är att det är byggt av riktigt trä och ger ett gediget intryck.


Det tog ett par dagar att bygga bordet. Och då pratar vi inte hela dagar i arbetstid utan att bygget av bordet sträckte sig över ett par dagar då det krävdes en del väntan medan färgen och lacken torkade.

Virket vi valde var furu. Det var sommar när vi byggde bordet så vi kunde hålla till utomhus och snickra. Bordet består av fyra ben, en ram gjord av fyra bitar och fyra tjockare träplankor till bordsskivan.

Ramen skruvade och limmad vi ihop. Benen fäste vi sedan i ramen med vagnsbultar. De fyller både en praktisk och estetisk funktion för bordet.


Bordsskivan sattes ihop genom att vi fäste två träreglar på undersidan. Med hjälp av dem håller sig även bordsskivan på plats i ramen.


Vi målade ben och ram i halvblank vit och bordsskivan betsade vi i en grå ton. Därefter klarlackade vi bordsskivan i två omgångar.

Ovan syns bordet i vår förra lägenhet. Men det har alltså fått följa med till huset vi bor i nu.

lördag 11 februari 2012

Biohörnan i vårt vardagsrum

När vi flyttade in i vårt hus för drygt ett år sedan ville vi göra i ordning en mysig biohörna i en del av vardagsrummet. Vi tänkte att det var smartast att göra detta direkt, innan vi hade packat upp alla möbler och saker. I ett par veckor jobbade vi med det och strax innan jul 2010 stod den mysiga biohörnan färdig.

Biohörnan som den ser ut idag.
Vi ville ha en biohörna med lantlig touch. Därför valde vi träspont som fondvägg och taksektion. Bakom fondväggen och under taksektionen drog vi alla kablar för ljud, bild och ljus. De fick därmed både en praktisk och visuell funktion.


Först skruvade vi upp reglar med ett avstånd på 60 cm. Det är standardmått för reglar och på så sätt kunde vi skruva fast våra reglar i de befintliga reglarna i vägg och tak. Redan under husbygget var vi här och mätte och tog kort för att kunna veta hur reglar och el var placerat.


Efter att alla kablar var dragna i rör och slang satte vi upp träsponten. Innan vi satte upp sponten hade vi vitlaserat dess kanter.  Det är svårare att komma åt i springorna när den sitter uppe samt att lasyren inte täcker tillräckligt bra.


Vi mätte ut avstånd för belysningen och förborrade hål innan vi satte upp panelen i taket. På bilden ovan har vi laserat all panel två gånger. Man ser även var belysningen ska sitta.


Belysningen vi valde var downlight av LED-modell. Det är både energisnålt och brandsäkert. LED-belysningen har en brinntid på ca 50.000 timmar och en effekt på 3w per downlight. Vi satte sex downlights i takrampen och kopplade in en dimmer. Det är dock inte alla LED-belysningar man kan koppla till en dimmer så det är viktigt att kolla upp först.


Eftersom vi inte ville ha kablar liggande på golvet eller i kabelkanaler valde vi att dra alla kablar i rör och slang. Till högtalarkablarna köpte vi wallplates och banankontakter som ger ett mer städat intryck.



Färdigt resultat. Mediabänken består av 3 stycken köksskåp från IKEA. Eftersom elektroniken blir väldigt varm så öppnade vi upp hål för att få in kallare luft och satte in en fläkt för att få ut den varma luften.


Det är svårt att få en projektor att inte synas då den ska placeras på ett visst avstånd från duken. Vi valde att ha den i ett takfäste men det går utmärkt att ha den på t.ex en hylla på väggen.


Bakom mediabänken byggde vi en ram av listverk som döljer alla kablar och ligger tätt mot väggen. I skåpen satte vi LED-lister som ger ett blått sken.


Speciellt nu under vinterhalvåret njuter vi mycket av vår biohörna. När mörkret har fallit kryper vi ofta upp i soffan och myser framför en bra film.

Om du vill läsa mer om bygget av hemmabion klicka här.

torsdag 9 februari 2012

Sockerlåda som DVD-förvaring

Gamla sockerlådor i trä kan man inte ha för många av, tycker vi. De är så charmiga i sin gamla, slitna stil. Vi har några stycken hemma, men skulle gärna vilja ha fler. En av dem har vi laserat och satt hjul på och använder nu som DVD-förvaring.

Den vita lasyren gör att lådan får ett lite mildare utseende samtidigt som man fortfarande kan se texten på lådan. Att vi valde att sätta hjul på den var dels av praktiska skäl; att den är enklare att förflytta, och dels av utseendemässiga skäl; lådan kommer upp lite från golvet och får ett finare utseende.

Eftersom en av oss i familjen är filmtokig ryms inte alla våra filmer i denna låda, men några av dem får i alla fall plats. Självklart kan man använda lådan till förvaring av annat, som till exempel böcker, leksaker, garnnystan eller tidningar.

tisdag 7 februari 2012

Egentillverkad lampa som mysbelysning i trappen - Mysig belysning #2

Vår lampa i trappen.
Vi fortsätter på temat mysbelysning och vill här visa hur man kan belysa en trapp eller liknande plats i hemmet på ett mysigt sätt. Idag blev vi klara med en vägglampa som nu hänger i vår trapp.

Vi har länge varit på jakt efter en lampa att ha i vår trapp då det är ganska mörkt just där. Vi har letat efter något annorlunda som samtidigt döljer det vägguttag vi har i trappen. Det har varit svårt att hitta och vi bestämde oss därför för att bygga en själva.

Först var vi inne på att bygga tavellister och belysa dessa. Men bestämde oss sedan för att göra något helt annat.


Av en rundstav, en skiva och lister som vi inte längre hade användning för skapade vi vår nya lampa. Vi började med att limma ihop listerna till en träram på en skiva. Vi valde att låta skivan vara större än ramen för att det ska bli tydligare skuggspel runt lampan.

Rundstavarna kapades lika långa och ca 45 grader i ena ändan.



Efter det målade vi delarna vita. Vi gjorde tre strykningar för att färgen skulle täcka helt. Färgburken hade vi kvar sedan tidigare målning. Eftersom den hade stått i uteförrådet nu under vintern hade den fryst. Den gick dock att tina, men konsistensen blev kornig. Vi valde att provmåla på en spillbit och det visade sig att resultatet blev mycket bra med sin korniga struktur. Så vi använde den färgen till lampan. Nu i efterhand ser vi det bara som positivt att färgen hade fryst då resultatet blev bättre än förväntat!

Det tog ett tag för oss att bestämma oss för vilket motiv lampan skulle ha. Vi ville att den skulle se ut som kombinationen av en tavla och en lampa. Efter att vi letat bland foton och andra bilder bestämde vi oss för en abstrakt bild av en björkskog. Vi skrev ut den och beskar den i samma storlek som träskivan.

Från en överbliven tavelram tog vi den hårda plast som brukar vara över tavelmotivet. Plastskivan skars till runt träskivan och sedan borrades hål i skivorna för rundstavarna och för lampsladden. Ett tips där är att använda en borrkarta för att inte borren ska dansa iväg och hålet ska bli jämnt och fint.


Motivet limmades fast på skivan och rundstavarna skruvades fast från insidan. På så sätt hålls även plastskivan på plats.


Nu har vi en funktionell och unik belysning i vår trapp. Vad mycket man kan göra av några träbitar, en glödlampa och lite fantasi!

måndag 6 februari 2012

Mysig belysning #1

Ljusstakarna på vårt soffbord på kvällen...

... och på dagen.

På kvällen när skymningen har sänkt sig är det mysigt att tända levande ljus hemma. Vi gör det varje kväll. Det ger en mysig stämning och inger ett lugn. Ofta släcker vi ner de flesta lamporna och låter ljusen vara den enda ljuskällan. Ett tips är att man har sådana ljusstakar som är fina även på dagen när man inte har dem tända. Då blir de som en ständigt fin dekoration i hemmet!

Speciellt nu på vintern när det blir mörkt snabbare och man spenderar mer tid inomhus på kvällarna är det extra mysigt att tända ljus. Vi har väldigt många olika ljusstakar hemma, varav vissa är favoriter. Här visar vi upp några av favoriterna.

Huset som är en ljuskälla på dagen och kvällen.

Det här med mysbelysning är en viktig del av heminredningen enligt oss. Vi kommer framöver visa fler exempel på det och ge tips på olika ljuskällor man kan ha för att skapa en mysig och trevlig stämning i hemmet. Att tända ljus är bara ett sätt.

Ett av fönstren i vardagsrummet på kvällen...
... och på dagen.
Jag tror att vi i Sverige är bra på att tända ljus. Antagligen för att vi bor i ett varmt land. Ett tips är att man använder ljus som inte är brandfarliga när de är på väg att brinna ut. Om man väljer värmeljus och en ljusstake som inte är lättantändande är risken mindre att en brand kan uppstå. Självklart ska man aldrig gå ut ur ett rum som har levande ljus tända. Förutom brandrisken finns det bara fördelar med att tända ljus i hemmet.

torsdag 2 februari 2012

Nygammalt vitrinskåp

Vi tycker om att fixa till gamla möbler och göra om dem så att de blir som nya, eller som nygamla i alla fall. För ett tag sedan köpte vi ett vitrinskåpBlocket för några hundralappar. Efter slipning, målning, tapetsering och nya skåpsknoppar blev den nästan som ny. Och mycket snyggare än innan!

Vi började med att slipa ned skåpet. Det tog en bra stund, men det är underarbetet som är viktigast. Gör man inte det noggrant får man ångra sig sedan. Därefter målade vi skåpet. Vi ville att skåpet skulle se gammaldags ut och passa in i vår lantliga inredningsstil. Samtidigt ville vi ha en annan färg än vit, som annars ofta blir valet. Så valet föll på en gråblå färgnyans. Två strykningar gjorde vi innan vi var nöjda.

Insidan på glasskåpet var trä och det kändes lite tråkigt, tyckte vi. I en färgaffär hittade vi en randig tapet, som vi köpte och tapetserade insidan av skåpet med. Ett par nya dörrknoppar från Indiska fick bli skåpdörrarnas nya knoppar. Vi blev mycket nöjda med resultatet och nu pryder vitrinskåpet vårt vardagsrum.

Vitrinskåpet som pryder vårt vardagsrum.
Det blev bra med tapeten innanför, tycker vi.
I glasskåpet har vi delar av mormors fina servis, skålar från Marimekko, en tillbringare och vackra handblåsta vinglas från Bro Glasbruk. Sådant som vi använder främst när vi har bjudningar och gäster hemma. Då är det alltid lika roligt att plocka fram finporslinet!

Mormors servis, Marimekko-skålarna och vackra vinglas.
Det ryms en hel del annat i vitrinskåpet också. I lådorna har vi bland annat dukar, handdukar, tygservetter och finbestick. Och i luckan finns det plats för drycker och glas.

Vitrinskåpet har även plats för en liten dryckesavdelning.
Tänk vad fint ett gammalt skåp från Blocket kan bli med lite färg och fantasi. Och så är det alltid lika roligt att veta att man har varit med och skapat det fina!